24-01-08

ambiance in de wijk

Beste buren en vrienden van de SCHRNBRKSTRT,

Op 23 januari 2008 verscheen volgend artikel op www.hasselt.be  in de rubriek Ambiance in de wijk. En inderdaad bezoekers, de SCHRNBRKSTRT leeft.

Ambiance in de wijk

mensen schuiven aan aan het buffet tijdens een straatbarbecueWeet jij wie vijf huizen verder van je woont? Inwoners kennen hun buren niet meer, laat staan de mensen van hun straat. Je hoort het vaak genoeg zeggen. Niet in Hasselt! Hier krijgen buren de kans om elkaar te ontmoeten, te praten en elkaar te leren kennen. We willen dat iedereen zich thuis voelt in eigen straat en buurt. De klassieke wijsheid: ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ moet in onze stad als een paal boven water staan. Daar maken we als stad graag onze prioriteit van en we krijgen daarenboven hulp van de Hasselaren zelf.

Opvallend is dat nu al heel wat Hasseltse straten, wijken en zelfs deelgemeenten eigen websites of krantjes hebben. Daar vinden buren nieuwsjes over elkaar die dan weer tot leuke gesprekjes op straat kunnen leiden. Zo hebben Tuilt, Kuringen, Herk en Stevoort maar ook de Schrijnbroekstraat of de Beukenhoflaan een eigen webstek. In Kiewit en de Ertbeekstraat is er dan weer een zelfgemaakt krantje. De webstek van de Schrijnbroekstraat verwelkomde rond de jaarwisseling zelfs haar 60.000ste bezoeker! 

Schitterende initiatieven, stuk voor stuk, op http://www.beukenhoflaan.be kan je bijvoorbeeld klikken op de huisnummers in de straat om te zien wie er woont. Dikwijls hebben de bewoners zelfs foto’s van zichzelf op de site gezet zodat ze zeker mekaar herkennen en kunnen aanspreken als ze elkaar op straat tegenkomen. Dat is uiteindelijk ons doel: dat mensen met mekaar spreken, dingen samen doen en zich vooral goed en veilig voelen in hun straat. Er gaat immers niks boven een straat waar de mensen mekaar goed kennen om je op je gemak te voelen. 

Gelukkig is Hasselt, volgens onafhankelijke onderzoeken, één van de veiligste steden in ons land en dat willen we absoluut ook zo houden. Daar moeten we dan ook dag na dag aan werken met zijn allen. Samen met een zichtbare politie en een secuur werkend welzijnsbeleid slagen buren er dikwijls zelf in om het veiligheidsgevoel in hun directe omgeving serieus te verhogen. Iemand die daar een belangrijke rol in speelt is uiteraard ook de wijkagent die altijd aanspreekbaar is en kleine ongemakjes meteen kan signaleren aan de betrokken diensten zodat ze snel opgelost worden zodat het buurtleven volop kan floreren.

Feesten
Opvallend is dat heel wat Hasseltse buurten nu al geregeld samen komen, denken we maar aan de Pinksterfeesten in Stevoort, de Billikfeesten in Kuringen, de wijkfeesten in Tuilt en ga zo maar door. Er bestaan zelfs al echte klassiekers als de Paardenmarkt in Kuringen of de Runkster Volksfeesten die dit jaar al aan hun 49ste editie toe zijn. Mensen moeten samenkomen, hoe meer, hoe liever. Weet je dat in Hasselt vorig jaar liefst 250 feestcheques van 124 euro zijn uitgedeeld om straten en wijken te helpen bij de organisatie van een buurtfeest. Wekelijks staat dan ook wel ergens in de stad een straatbarbecue, een brunch, een quiz of een lekker etentje geprogrammeerd. Op die momenten ontmoeten buren elkaar in een ongedwongen sfeer en worden nieuwe plannen gesmeed. 

Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat eind 2007 meer dan 35 Hasseltse straten hebben meegedongen naar de titel van mooiste versierde Kerstbuurt. In heel veel straten is die versiering trouwens de aanleiding geweest tot leuke nieuwjaarsrecepties waarop de buren mekaar een gelukkig 2008 hebben gewenst. Het perfecte voorbeeld om aan te geven tot wat één initiatief dikwijls kan leiden.

Gezelligheid
Daarom is het ook ons streefdoel om in elke Hasseltse wijk minstens één buurt- of wijkfeest per jaar te laten plaats hebben. Stel je voor: 24 wijkfeesten in de stad. Ik hoor sommige Hasselaren al hardop denken: ‘allemaal goed en wel, maar hoe begin je aan zoiets’
Wel, een voorbeeld ervan is van de nieuwbouw Patio De Eenhoorn tussen de Havermarkt en de Ridderstraat. In dat nieuwe appartementencomplex kenden de buren elkaar totaal niet maar in de oproep van PR8, om deel te nemen aan de verkiezing tot mooiste Kerstbuurt, vonden ze wel een reden om samen iets te doen. Opvallend was zelfs dat sommige mensen nog hun appartement moesten betrekken terwijl de versiering al aan hun balkon fonkelde. Een prachtige kerstsfeer was het resultaat, de stad leverde kerstboompjes en creatieve buren maakten van beschermcups van BH’s (!) leuke kerstballen. ’s Avonds gingen dan nog de lampjes branden en was dit plein één van de sfeervolste plekjes van de binnenstad. We zijn er absoluut van overtuigd dat de buurtwerking hier echt vertrokken is, puur op initiatief van enkele buurtbewoners.

We proberen trouwens de wijkbewoners ook samen op stap te laten gaan naar de film, een sportwedstrijd of binnenkort Plopsa Indoor. Gezelligheid troef en de mensen leren elkaar beter kennen, hetgeen de samenhorigheid alleen maar bevordert.


Straatambassadeurs
Natuurlijk moeten we er niet blind voor zijn dat we niet elke Hasselaar even gemakkelijk zullen betrekken bij de wijkwerking. Maar ook dan moeten we alle middelen die mogelijk zijn inzetten om die mensen uit hun isolement te halen. 

Recent hebben we dan ook de straatambassadeurs gelanceerd, dat zijn vrijwilligers die geregeld de ronde van de wijk doen en vooral eens aanlopen bij de mensen die anders weinig of soms zelfs geen bezoek krijgen. Door dat bezoek vangen we dikwijls signalen op waardoor via de seniorenwerking of de diensten van het OCMW kan bijgesprongen worden om ook deze mensen niet in hun eentje te laten verkommeren. Heel leuk is dat we op deze manier al verschillende senioren weer hebben zien buitenkomen. Bijvoorbeeld om eens te gaan eten op een georganiseerde eetdag in de buurt waar ze andere mensen leren kennen. Op die manier kunnen we het isolement dikwijls doorbreken. 

Ook hier gaat de pluim in eerste instantie naar de vrijwilligers-Hasselaren zelf die hun vrije tijd echt ter beschikking stellen om het sociale weefsel in hun buurt te herstellen of te verstevigen. Dat geeft ons als bestuurders van de stad alvast het gevoel dat we er, met onze diensten, niet alleen voor staan. Want hoe uitgebreid onze dienstverlening ook mag zijn, als er geen signalen komen van de Hasselaren zelf, kunnen we bitter weinig doen. 

Samen met alle Hasselaren maar ook met de bezoekers van onze schitterende stad moeten we elke dag opnieuw werken aan ons gezamenlijke grote project: ‘Een leefbaar Hasselt’. Als stadsbestuur zijn we er alvast rotsvast van overtuigd dat de leefbaarheid van een stad begint in elke straat, in elk wijk. Daar moeten we allemaal samen dan ook werk van maken.

 

Copyright 2008 © Stad Hasselt (23-01-2008)

22:05 Gepost door animator in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.